Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 21:21 - ВИДЕНОВ – ИНФЛАЦИЯ! ББ – ДЕФЛАЦИЯ!
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 901 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 24.08.2016 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Икономиката отговаря на нарастването на правителственото харчене по същия начин, по който тя отговаря на нарастването на харченето на частния сектор, т.е. ако в този момент тя е работила при непълен капацитет, производството ще се увеличи, реагирайки на увеличеното търсене при текущи цени (бизнесите не искат да загубят пазарния си дял, вдигайки цената на продукта си), а ако вече е работила с пълни производствени възможности, ще настъпи общо покачване на цените (инфлация). Всяко прекомерно харчене тогава, било то от правителството или от фирмите и домакинствата, би довело до инфлация.

 

Касиерът в супермаркета приема парите ви, без да се интересува дали сте ги изкарали, работейки в частен бизнес или в държавна агенция, нали.

 

Дефлацията, която върлува днес в България,  е следствие от обратното - твърде недостатъчно съвкупно търсене, т.е. нито правителството харчи достатъчно, нито домакинствата и бизнесите. И тук работа на правителството е да реагира с комбинация от намаляване на данъците и увеличаване на правителствените инвестиции. Това е лесно да се направи, ако българското правителство бе монополният издател на лева при плаващ курс и разбираше за какво става въпрос в тази дискусия например. За съжаление това не е така - нито то разбира, нито пък валутният ни борд го позволява.




Гласувай:
2



1. appen13 - Голям майтапчия си драго ми инкомедийно НПО-тролче.
24.08.2016 21:35
И бъркаш икономическия КОЛАПС на окупационният евро-райхскомисариат "България", на който са спрени европодаянията от Берлин и Брюксел вероятно завинаги. И туземната българска евро-унтерменш рая, която трябва да плаща тези 16 милиарда лева държавни дългове, които натрупа само за 2 години мутроГерб управление, плюс 600-те милиона евра евро-глоби, плюс € 620 милиона и ежедневните неустойки от € 167 000 за АЕЦ "Белене", плюс...още много и много други дългове.
цитирай
2. bgman13 - Голям майтапчия си драго ми инко...
25.08.2016 07:32
appen13 написа:
Голям майтапчия си драго ми инкомедийно НПО-тролче.


Важното е че е с джилек. А иначе имаш три важни параметъра - пари в обращение, стоки в обращение и хора, които купуват и продават. На глава от населението е важно колко стоки потребяват хората. Ако намаляват стоките и парите, може да нямаш нито дефлация, нито инфлация. Но стандартът на живот пада и ако хората могат да избягат, те бягат. По времето на Виденов, българите не са бягали с такава скорост. Скоростта на бягането на хората, трябва да се сметне като брой напускащи работещи българи за единица време, спрямо тия които остават тука.
А имаш и неработещи дето тежат на данъкоплатеца. Обаче, има един данък, дето всички го плащаме а ни един виртуоз - корифей, дет ни обяснява иконимкса не се сеща, че съществува - използването на пари без покритие дава неограничени възможности на банката да ни облага, като печати пари и ни ги дава с лихва. Това облагане над българите го извършват именно международните финансови институции, които са частни - чужди търговски банки, ЕЦБ, МВФ.
С тоя данък, те обезпечават стандарта на живота на запад, вкл. западната социална система, при която на социално слабите пенсионери в Холандия наприемер им се полага проститутка веднъж седмично - вероятно българка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 886382
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930