Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 19:59 - ЗА "СВОБОДНИЯ ПАЗАР", ДЪРЖАВАТА И КАПИТАЛА
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 1777 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 19.08.2016 17:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
                              Христо Манолов с Манолов младши


Христо Манолов (ММТ) към Tsvetan Vuchkov (Австрийска школа):

 

"Явно си голям почитател на свободния пазар - онзи дето не съществувал заради "лошата" държава! Само не разбрах къде ти и твоите приятелчета "австрийци" виждате доказателство, за това че свободният пазар разпределя ефективно ограничените ресурси?! Щото може доста да се поспори по този въпрос! Да си чувал случайно понятието "програмирано остаряване на продукта"? А нима агресивните реклами, опитващи се да ни убедят да си купим неща, които не желаем, от които нямаме нужда и които много често са дори вредни, нима това трябва да бъде считано за ефективно разпределение на ограничените ресурси?! Или и за това е виновна "лошата" държава, която се меси където не и е работата и пречи на свободния пазар!

 

Ами приказката за това как свободната конкуренция ще накара производителите да се стремят максимално да задоволят потребностите и желанията на клиентите си, тя как се връзва с безбройните частни фирми предлагащи кренвирши и кайма без месо, сирене без мляко, "здравословни" газирани напитки без захар, но с канцерогенния аспартам като подсладител, и да не пропуснем "смешката" с надписа "Пушенето убива!" върху кутиите с цигари?! Сигурно пак "лошата" държава е виновна?!

 

Но вездесъщият свободен пазар е мъдър! Той разпределя ограничените ресурси ефективно - който има пари получава, а който няма...! Само дето вездесъщият свободен пазар никак не се интересува, тоя дето има пари как се е сдобил с тях! Дали с честен труд, или с измама? Може пък да ги е спечелил от ТОТО-то, или да ги е получил като наследство? А може да държи канал за търговия с наркотици, или пък да е сводник? Защо пък да не е наемен убиец?!

Вездесъщият свободен пазар, също така, не се интересува по каква причина бедният няма пари! Дали защото е мързелив, некадърен, или просто му липсва амбиция? Или пък е болен, куц, сакат? Може да е напълно здрав и да се труди здраво, но за жалост същият този свободен пазар да е преценил, че трудът му струва малко пари?!

Та както аз виждам нещата, имаме си "мъничък" проблем с вездесъщия свободен пазар - той страда от липсата на разум, етика и най вече на морал!"

 

***

 

И ОТНОСНО ЗНАЧЕНИЕТО/ВРЕДАТА НА ДЪРЖАВАТА:

 

"Като изчезне държавата кой ще ти гарантира правото на частна собственост? Какво, ще разиграваме театъра "Дивият запад се завръща!"? Или ще оставим "Закона на джунглата" да действа с пълна сила?

Ти май си пропуснал факта, че хората, като правило, живеят на големи "стада", като това съжителство обикновено се обозначава с понятието Общество!

 

И отново, като правило, всяко общество има нужда от някаква организация на съвместното съществуване, с оглед на това да не се допуска възникването на хаос, така щото всеки един отделен индивид да бъде облагодетелстван от факта, че живее в това общество, в сравнение с алтернативата да живее сам (ако това изобщо е алтернатива). Естествено съвместното съжителство налага всеки един индивид да направи известни компромиси по отношение на личната си свобода. А за да се избегнат нескончаемите конфликти и саморазправата между отделните индивиди в едно Общество, се сключва т.н. Обществен договор и се създава институцията наречена Държава, която да бъде гарант по този договор. По този начин Обществото престава да бъде механичен сбор от много на брой отделни индивиди и се превръща в един жив организъм. Този процес се е повтарял отново и отново в цялата история на човечеството и не виждам какво те кара да мислиш, че ако по някакво чудо твоята утопия за Общество без Държава се реализира, то рано или късно няма отново да се стигне до формирането на нова Държава! Ако пък това не се случи, то, рано или късно, групата индивиди, решили да затрият собствената си Държава и територията която те обитават, ще бъде завладяна от друга все още съществуваща Държава! :-)"

 

Tsvetan Vuchkov: "КАКВО ТОЧНО ЩЕ ИНВЕСТИРАШ, АКО НЯМАШ КАПИТАЛ?" -

 

"А ти, Цветане, случайно да си чувал думата "КРЕДИТ? Понастоящем всички пари са или частен банков кредит, или "данъчен кредит" (създадени от Държавата посредством т.н. бюджетни дефицити). Дори ако ти самият избягваш ползването на кредит, а решиш да спестяваш и по-късно да инвестираш спестеното, парите които си заработил все някога са се появили в системата под формата на кредит.

По-интересното в случая е виждането ти, че първо трябва да спестяваш, за да можеш по-късно да инвестираш. Това е типичен пример за мислене на микро-ниво. Приложимо е и даже е разумно от гледна точка на отделния индивид, домакинство, или фирма. Но ако всички решат да спестяват едновременно, тогава рецесията е сигурна, а депресията е силно вероятна!"




Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Истини, известни на милиони и НЕизвестни на по-малко мислещите милиони
19.08.2016 05:05
Помним реюрена на подскачсщите митинги "колкото по-малко държава, толкова по-добре".А сега повтарят, начело с един дълъг шоумен "Неюа такава държава"".Нема зарад вас, и зарад любимия ви суфльор, чичо Сам, който има най-тоталитарната държава, с 82 000 регулараторни органи и полиция, която на 3-тата минута хваща пушещия пред ресторанта Годжи...
цитирай
2. urilozev - Добра статия!
19.08.2016 21:44
Добре се е получило. Поздрав!
цитирай
3. nadzambunata - Накратко
23.08.2016 19:35
Поздравявам те за опита да обмисляш кодели, то аз съм против ВСИЧКО, което иде от австрийската школа, та дори да звучи добре. Аз също съм против държавата, тя има свойството да се раздува, такава и е природата просто. Анархизмът и християнството гарантират по-добрия модел за общество. В началото на миналия век комунистите яхват набързо анархистите, иначе тези са щели да им изземат възможността за създаване на държавен апарат и да изпуснат властта и контрола. Анархизмът се представя до днес, като безвластие и хаос, но не е това. Но млад си още!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 886150
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930