Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2015 18:05 - ЗА ДОЛАРА И ЛЕВА
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 3892 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2015 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Миналата седмица, точно преди да влезем в студиото за предаването в СКАТ, уважаваният от мен журналист, съмишленик и, бих казал, приятел, Григор Лилов, изтъкна един довод, според който идеите на модерната монетарна теория (ММТ) биха могли да се приложат единствено в големи, развити страни с общоприети и търсени на международните пазари национални валути, като САЩ, Япония и т.н., но не би било възможно това да се осъществи в малка страна като България, която е с намаляващо население, никакъв вътрешен пазар и производство, и чиито лев не би се търсил от никого в чужбина. Той продължи с хипотетичния пример:

“Да речем, че утре доларовата цена на петрола и газта рязко скочи. Как ще си набавим нужните ни долари? Кой ще иска да купи свободно плаващите, независими, фиатни левове с доларите, които ще са ни жизнено необходими?”

Българското правителство, което ще е монополният издател на лева при плаващ курс на обмяна, притежава всички необходими инструменти, за да поддържа пълна заетост и ценова стабилност, използвайки оптимално природните ресурси и хора на България.

Всичко, което правителството ни трябва да направи, е да заслужи доверието на българските граждани, да бъде достатъчно силно, за да наложи данъци и да контролира строго тяхното погасяване. Данъците, разбира се, ще могат да се погасяват ЕДИНСТВЕНО в български лева.

Нека допуснем крайния случай, в който не само държавите от останалия свят, но и всички български домакинства и фирми, поради някаква причина, не желаят да правят помежду си никакви търговски транзакции в български лева, въобще не желаят да спестяват левове, а вместо това използват и спестяват само американски долари.

Ще покажем, че това въобще не пречи на българското правителство да постигне пълна заетост и ценова стабилност.

Да припомним, с две думи, какво е безработица – хора търсещи работа срещу заплащане в някаква валута. Когато няма такива хора, се счита, че е постигната пълна заетост.

Както вече казахме по-горе, всичките български фирми продават стоките и услугите си единствено срещу долари, т.е. целият им доход и натрупани спестявания са в долари. Но все пак те се нуждаят и от малко левове, за да погасят българското си данъчно задължение. В противен случай биха загубили недвижимите си имущества (данък недвижимо имущество) или да се окажат в затвора.

Единственият източник на левове е българското правителство, което предлага работа в публичния сектор срещу тях, а също и закупува нужните му суровини, стоки и услуги с левове. Големината на наложените данъци е такава, че предизвиква достатъчно търсене на левове, което кара българските граждани да предоставят всичко, от което правителството се нуждае срещу левовете си.

Как те могат да се сдобият с нужните им левове?

Те могат да работят за правителството в обществения сектор, получавайки заплата в левове. Ако не искат да работят държавна работа, ще се опитат да се сдобият с нужните им левове, предлагайки стоки, услуги, ДОЛАРИ. Това би стимулирало други, нямащи дори никакво данъчно задължение, да станат държавни служители, получавайки левове.

Читателите, които следят публикациите за ММТ, знаят, че основно правило в макроикономиката е, че:

Правителственият баланс + неправителствения баланс = 0

Какво означава това, че българският неправителствен сектор не желае да работи с левове и да ги спестява?

Означава, че балансът му в горното просто уравнение ще е 0.

Защо?

Ами защото всичките левове, които неправителственият сектор е заработил, предоставяйки труд, стоки, услуги, ДОЛАРИ на българското правителство, след това ги е използвал за погасяването на данъчното си задължение. Не е имал нужда да заработи и спести повече левове, отколкото са му били нужни за погасяване на данъчното си задължение.

Какво става с правителствения баланс от горното уравнение?

И той е =0, тъй като всички изхарчени от правителството левове в икономиката след това са изтеглени от нея чрез данъците.

0 (правителствените разходи = на прибраните данъци) + 0 (доходът в левове на неправителствения сектор = платените данъци) = 0

Има ли ненужна инфлация в България?

Не.

Защото българското правителство се е съобразило с желанието на неправителствения сектор да НЕ спестява и търгува с левове и е постигнало балансиран бюджет - изхарчило е в икономиката толкова левове, колкото е изтеглило от нея след това чрез данъците (правитеслвените разходи = прибраните след това данъци).

Има ли безработица в България?

Не.

Всеки е работил, произвеждал, търгувал; изкарал е доход, било то в левове или в долари, и е погасил левовото си, данъчно задължение.

А някой дори е и спестил...в долари!

Между другото, вече е преведена глава 17 от макроикономическия учебник на съвременната парична система: 
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2015/12/17.html

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. staler - хубаво уравнение. като за в учеб...
02.12.2015 18:55
хубаво уравнение.като за в учебници.
цитирай
2. bgman13 - цитат:"“Да речем, че утре ...
03.12.2015 01:00
цитат:"“Да речем, че утре доларовата цена на петрола и газта рязко скочи. Как ще си набавим нужните ни долари? Кой ще иска да купи свободно плаващите, независими, фиатни левове с доларите, които ще са ни жизнено необходими?”

Българското правителство, което ще е монополният издател на лева при плаващ курс на обмяна, притежава всички необходими инструменти, за да поддържа пълна заетост и ценова стабилност, използвайки оптимално природните ресурси и хора на България.

Всичко, което правителството ни трябва да направи, е да заслужи доверието на българските граждани, да бъде достатъчно силно, за да наложи данъци и да контролира строго тяхното погасяване. Данъците, разбира се, ще могат да се погасяват ЕДИНСТВЕНО в български лева. "

Да речем, че утре някой пожелае да си плати данъците към държавата в злато.
цитирай
3. bgman13 - Пич, и тебе ли те е страх от комент...
03.12.2015 01:02
Пич, и тебе ли те е страх от коментари?
цитирай
4. rvmarkov - Златото не става за плащане на данъците, нито пък американски долари или руски рубли
03.12.2015 18:42
Не даде ли нужната бройка левове - я загубил имущество, я се оказал в затвора.
цитирай
5. bgman13 - И защо? Защо златото да не става за ...
04.12.2015 11:57
И защо? Защо златото да не става за плащане на данъци? След като ги разбираш така добре нещата, не си ли разбрал, какво е това цена, ценова листа, стока и пари? Не си ли разбрал, каква е разликата между истинските пари (злато и сребро) и парите без покритие - хартиени и виртуални.
А това за заплахата от наказателно преследване от страна на държавата - да речем - добре, ясно е че може да се случи (въпреки че държавата и държавните служители също са смъртни). Но ти за пазарна икономика ли ми говориш или за тоталитарна? Защото и през комунизма имаше наказания - при това много по-сигурни от сега. И тогава се говореше, че т.нар. "планова икономика" е най-добрата, но днес това е отречено като добро. Ти сега него ли го хвалиш, т.е. какво значение има това че държавата ще удари някой по главата, защото не се подчинява на антипазарните и разпоредби?
цитирай
6. bgman13 - цитат: "Не даде ли нужната ...
04.12.2015 12:03
цитат: "Не даде ли нужната бройка левове - я загубил имущество, я се оказал в затвора. "

Да речем че утре, болшинството от гражданите пожелаят да си платят данъците към държавата в злато.
цитирай
7. rvmarkov - Не говоря за тоталитарна икономика грам
04.12.2015 18:49
В САЩ, за да погасиш данъците си, и за да не влезеш в затвора, ти трябват ЩАТСКИ ДОЛАРИ.

В Япония, за да погасиш данъците си, и за да не влезеш в затвора, ти трябват ЯПОНСКИ ЙЕНИ.

В Канада, за да погасиш данъците си, и за да не влезеш в затвора, ти трябват КАНАДСКИ ДОЛАРИ.

и т.н.

Горните страни тоталитарни ли са?
цитирай
8. rvmarkov - Злато не става за погасяване на данъците бре. :-)
04.12.2015 18:51
Това, мисля, е ясно.
цитирай
9. bgman13 - Банка=фашизъм и тоталитаризъм
05.12.2015 11:24
rvmarkov написа:
В САЩ, за да погасиш данъците си, и за да не влезеш в затвора, ти трябват ЩАТСКИ ДОЛАРИ.
...
Горните страни тоталитарни ли са?

В книгата си Фашизмът, Желю казва, че в една авторитарна държава (а тоталитарната дъжава според него е авторитарна) една истина е истина защото е казана от авторитета, а е не е обратното- един авторитет е авторитет защото говори истината. Ти сега, като ми вадиш за пример, че говориш истината авторитета, какво ми доказваш- тъкмо обратното на това, което си мислиш, че се разбира от само себе си.
Попитах те да ми отговориш, защо със злато да не може да си платиш данъците? И ти не ми отговори - явно тоя отговор не го можеш?
Конкретно ще ти обясня обаче аз, защо САЩ са тоталитарна държава. И тука въобще няма да ти обръщам внимание, че днес САЩ са вече завършена фашистка държава.
Още в началото на седемдесетте години САЩ сключват желязно споразумение с династията ас Сауд на Саудитска Арабия - САЩ ще подкрепят безрезервно властта на въпросната династия в Саудитска Арабия, ако тя взима за петрола си единствено долари. Тоталитарна държава ли е Саудитска Арабия? И как САЩ да не са тоталитарна държава, след като подкрепят такъв върл тоталитарен режим. Остави това, но именно тоя режим е стълбът на който се крепи долара. Остави това, ами именно доларът е стълбът на който се крепи световната тоталитарна власт на САЩ. И ти сега ми я защитаваш тая тоталитарна валутна система, и не ми отговори на въпроса, защо пък да е толкова важна. Аз ще ти кажа и това. Защото разликата между златото, функциониращо като пари и парите без покритие е в това, че разменната стойност на златото на пазара е близка до стойността на вложения труд при неговото производство или поне разликата не е по-различна от тая при другите стоки. Докато разменната стойност на парите без покритие е много по-голяма от тая за нейното производство. Оттам следва възможността, тоталитарната държава да може да облага, по непрозрачен за обществото начин, чрез банката.
цитирай
10. rvmarkov - не се разбираме явно - говорим на различни езици
05.12.2015 13:14
Парите в една суверенна държава са това, което правителството й обяви, че ще приема за погасяване на наложените пак от същото правителство данъчни задължения. Ако правителството реши това да бъде злато - златото се превръща в пари. Ако правителството реши това да бъдат кокошки - кокошките стават пари.
Сега, в демократичната държава, чрез обществения договор, хората доброволно се отказват от част от личния си суверенитет в полза на едно общо правителство, защото са счели, че живеейки в държава с обща власт, животът им би бил по-добър, отколкото ако продължаваха да живеят в джунглата, където цари законът на джунглата. Така те доброволно са делегирали правото да налага данъци на собственото си правителство. Да, зад парите на една държава стои насилие (данъчно облагане; никой не обича да плаща данъци), но това в демокрацията е част от обществения договор. Няма тоталитаризъм тук.
цитирай
11. dimat - Много съжалявам,че не мога да посоча,в кой сайт четох за тази концепция!
05.12.2015 15:18
Концепцията беше на един американец и се отнасяше за възможността,правителството на САЩ да създаде собствена монетарна система и се откачи от зависимостта си от ФЕД.

Доколкото схванах,Григор Лилов е изложил това свое виждане,почти изцяло на основата на горепосоченото,в което,разбира се,няма нищо лошо.

Иначе,технологията за осъществяване на това виждане,е почти една и съща.

Тя се основава на концепцията,за превръщане на данъчната система в основен двигател на икономиката на страната,чрез "печатане" на национални пари ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО и на тази основа реализиране на национална парична независимост.

Повтарям пак,съжалявам,че не съм отбелязал,къде прочетох за тази концепция,но даже и аз,абсолютен лаик в тази област,сванах нейната революционна същност.

Разбира се и ФЕД и подвластните му американски правителства,ще бъдат (и са) яростни противници на тази иде.

ТОЧНО ПОДОБНО ВИЖДАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЕНЕДИ,ПРИ ТОВА ПОДКРЕПЕНО С ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ(ЗАПОЧВА ПЕЧАТАНЕ НА ПЕТ ДОЛАРОВА БАНКНОТА,КАТО НАЧАЛО,ЗА ИЗЗЕМВАНЕ ФУНКЦИИТЕ НА ФЕД), ДОВЕЖДА ДО НЕГОВОТО ЛИКВИДИРАНЕ.След смъртта му,първата стъпка на новия президент(бивш вицепрезидент)Линдън Джонсън е била да спре печатането на банкноти,издавани от правителството и прехвърляне изцяло функциите за това,на ФЕД.
цитирай
12. bgman13 - Парите в една суверенна държава са ...
05.12.2015 18:02
rvmarkov написа:
Парите в една суверенна държава са това, което правителството й обяви, че ще приема за погасяване на наложените пак от същото правителство данъчни задължения.


А как стоят нещата по тоя въпрос в една несуверенна държава? Дали правителството на несуверенната държава не обявява също така, какво то ще приема за пари? И ако е така, тогава кой да ни бъде критерия, коя държава е суверенна и коя е несуверенна? Аз предлагам, суверенни държави да бъдат наречени тия, чиято валута е властна да бъде конвертируема, защото стратегическите ресурси на територията на несуверенните държави (като Саудитска Арабия) служат за покритие на на валутата, които суверенните държави печатят. А всички останали държави, чиято валута е неконвертируема и същевременно няма правото да бъде обезпечена с търговията на чужди ресурси автоматически следва да бъдат наречени несуверенни. Защото тяхната валута никой не търси и тя се обезценява по-бързо от конвертируемата валута само поради това. Дори гражданите на въпросната несуверенна държава бягат от собствената си национална валута. Съответното правителство на въпросната несуверенна държава няма интерес да изисква гражданите й да си плащат данъците с тая обречена постоянно да бъде губеща валута на несуверенната държава. Но го прави. И причината може да бъде само една - това правителство не е правителство на суверенна държава.

цитирай
13. bgman13 - Ако правителството реши това да ...
05.12.2015 18:12
rvmarkov написа:
Ако правителството реши това да бъде злато - златото се превръща в пари. Ако правителството реши това да бъдат кокошки - кокошките стават пари.

По-горе каза, че е ясно, че златото не става за погасяване на данъци. Но не ми обясни, защо - че на мене така и не ми е ясно. А сега казваш, че кокошките могат бъдат пари - т.е това би трябвало да означава, че стават и за погасяване на данъци. Златото значи, казваш, не може; а кокошките могат. От това на мене ми става още по-неясно. Защо не опиташ да обясняваш на хората, това което го обясняваш, така че да им става ясно, а не така че да им става още по-неясно.

rvmarkov написа:
Сега, в демократичната държава, чрез обществения договор, хората доброволно се отказват от част от личния си суверенитет в полза на едно общо правителство, защото са счели, че живеейки в държава с обща власт, животът им би бил по-добър, отколкото ако продължаваха да живеят в джунглата, където цари законът на джунглата.


Каква демократична държава? По-горе аз ти доказах по безспорен начин, че няма такава. Може би не си забелязал. Но дори и да приема, че демократична държава има, последното ти изречение, което цитирах си е чиста софистика. Защото даже и тоталитарната държава е по-добра от джунглата. Поне до някое време, когато хората може и да стигнат до извода, че законът на джунглата е по-добър от закона на тоталитарната държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 880884
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031