Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2015 19:02 - ЕТИКЕТЪТ „СВОБОДЕН ПАЗАР“
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2015 19:09


Икономическият неолиберализъм не е наука, а идеология, пропаганда, платена от и обслужваща едрия бизнес. Като всяка добра пропаганда икономическият неолиберализъм борави прекрасно с изразните средства и метафорите.

Да вземем например основното понятие в тази пропaганда - термина "свободен пазар". "Свободен пазар" - това звучи гордо. Kой би се противопоставил на “свободния пазар”? Навярно само някой узурпатор, диктатор, тоталитарист, комунист, социалист и т.н.

Нека обаче се вгледаме по-внимателно в този термин.

"Свободен пазар" е само етикет, табела, наименование, като например наименованието на спорта Свободна борба. Свободна ли е наистина свободната борба? Свободен ли е спортистът да използва всички средства, когато се бори с противника си? Не. Свободната борба е само наименование на спорта, който е създаден от хората, заедно с всичките му правила и регулации. По същия начин "свободният пазар" не е свободен в буквалния смисъл на думата. Той дори не би съществувал, ако не бе създаден от нас - хората, които сме му наложили правила и регулации.

Нормално е тогава да си зададем въпросът:

Кой определя правилата на “свободния пазар”?

В разследването на престъпленията на т. нар. “бели якички” (главно финансови престъпления) съществува правилото – “следвай парите” (follow the money). През последните 35 години на световно неолиберално господство резултатът от работата на "свободния пазар" е очевиден за всички - огромно социално неравенство в разпределението на изработения доход и богатство. Една малка прослойка от хората на земята се облагодетелства от труда и енергията на всички останали. Става ясно кой НЕ е определял правилата на “свободния пазар” през всичките тези години - не топящата се средна класа, не работещите бедни, не безработните, не пенсионерите.

Използвайки красиво звучащия етикет “свободен пазар”, икономическият неолиберализъм представя трагичните за болшинството хора резултати от икономическата активност като тяхна собствена вина. Видите ли, не сте били достатъчно трудолюбиви, находчиви, предприемчиви, за да постигнете нещо по-добро. “Свободният пазар” ви е отсъдил справедливо. “Свободният пазар” е независим съдник-божество на икономическата активност и отрежда всекиму заслуженото. Единият процент милиардери и мултимилионери са най-умните, най-трудолюбивите, най-предприемчивите. Те заслужават своето богатство, вие - вашата мизерия. “Свободният пазар” КАЗА!

Всичко това е добре платена пропаганда. Не му вярвайте. “Свободен пазар” не съществува - правилата му са писани от 1%.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 884780
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930