Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2017 16:13 - Дворцов преврат или класова борба: Политическата криза във Вашингтон и стратегията на работническата класа
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

1. След пет месеца от съществуването на администрацията на Доналд Тръмп ожесточената политическа схватка във Вашингтон достигнала своя критичен стадии. Показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред комитета по разузнаване на сената на САЩ били използвани от опонентите на Тръмп в медиите и политическата власт за ескалация на антируската кампания — заради  предположително вмешателство в американските избори — а така също в обвинение по адрес на Тръмп и други фигури от неговото обкръжение в това, че той встъпил в сговор с руските лица и опитвайки се да скрие тези факти.

2. Обвиненията против Тръмп носят изкуствен и мошенически характер. Те напомнят сходните изфабрикувани от републиканците скандали по отношение на бившия президент Бил Клинтън, касаещи инвестициите в недвижимост «Уайтуотер», неговите сексуални отношения със сътрудничката в Белия дом Моника Люински; разследванията за ролята на Хилари Клинтън в атаката на Бенгази в 2012 година и обвинения, свързани с използването на нейния личен сървър на електронната поща, а така също твърдението — дадено от самия Тръмп за това, че Барак Обама не се явява американски гражданин. Във всички тези случаи истинския източник на разногласия в управляващия елит преднамерено се скрива зад болно миришещи обвинения.

3. Последният взрив на политически междуособици във Вашингтон се корени в непреодолима социална, икономическа и геополитическа криза, размиваща основите на глобалното доминиране и национална стабилност на американския капитализъм. 25 години след разпада на Съветския Съюз усилията на американския империализъм по удържане на своето доминиране по пътя на активизация на военни действия доведоха до серия от провали. Почти десетилетие след глобалния икономически крах в 2008 година, възникнал в резултат от безразсъдния Уол-Стрийт, който изигра много голяма роля, американската финансова система остава крайно нестабилна, държаща се благодарение на безкрайното натрупване на дълг. Крайно нездравия характер на американския икономически фундамент е създал олигархична социална система, важна черта на която се явява паразитизма и огромното ниво на социално неравенство.

4. Избирането на Тръмп не беше случайно. Той е за персонификация на олигархията, която управлява Америка. Неговата администрация, състояща се от милиардери и бивши генерали, води курс на рязка ескалация на двупартийната програма за социална контрареволюция и безогледен милитаризъм в целия свят. Но вътре в управляващата класа съществуват остри разногласия по повод на това, как американския капитализъм следва да реагира на своите национални и интернационални проблеми. Teзи разногласия придобили при Тръмп крайна степен на интензивност.

5. Работническата класа се сблъсква, в лицето на Тръмп и неговата администрация, с жесток враг, който твърдо е решен да отиде по пътя на разрушаване на неговите демократични права и още по-голямо намаляване на неговото жизнено ниво. Това правителство провежда външна политика, основана на шовинистичен лозунг «Америка преди всичко». Работническата класа трябва да се противопоставя на това правителство и да се стреми към неговото отстраняване. Но за изпълнението на тези задачи не трябва да се доверяваме на фракционните опоненти на Тръмп в управляващата класа. Работническата класа не може да остане страничен наблюдател в борбата между Тръмп и демократите. Тя трябва да развие своята борба против Тръмп под собствено знаме и със своя собствена програма. Това изисква ясно разбиране на класовата динамика на разгръщащата се политическа криза.

6. Съществуват три основни форми на опозиция на администрацията на Тръмп, представляващи интересите на различни социални сили.

Опозиция на Тръмп в управляващата класа

7. Преди всичко съществува опозиция от страна на могъществените слоеве на капиталистическата класа. Опонентите на Тръмп в политическия елит, включително демократите и републиканците, встъпват от името на фракциите на корпоративния и финансов елит. Методите, които те използват в своите кампании против Тръмп, носят фундаментално антидемократичен характер, включително задкулисен заговор с част от воено-разузнавателния елит и корпоративно-финансовия елит. Това са методи на дворцов преврат.

8. Техните разногласия с администрацията на Тръмп се свеждат основно до въпросите на външната политика. Тяхната истинска грижа касае не предположително «подронването» на Русия от американската демокрация — особено ако сравним това с подкопаването на американската демокрация, проводима с ръцете на самата управляваща класа — но действията на Русия в Сирия, доведоха до срив на усилията на САЩ по сваляне на правителството на Башар Асад. Те твърдо мислят да не позволят на Тръмп да ослаби натрупаната антируска политика, достигната при президентството на Обама, която кампания на Хилари Клинтън трябваше още повече да задълбочи.

9. Маниакалната зацикленост на Русия не се явява случайност. Приоритетът на външната политика на Тръмп се фокусира, както това е добре известно, на конфронтация с Китай. Неговият предполагаем стремеж да сключи «сделка» с Русия е несъвместимо със стратегическия план, поддържан от водещите слоеве военен, разузнавателен и външнополитически елит. Разрушението на способността на Русия да блокира целите на американските военни операции се разглежда, като централна задача за установяване на контрол над територията на Евразия, без което американската победа в дългосрочния конфликт с Китай се счита за невъзможна.

10. Ако Тръмп бъде сменен от длъжност от своите противници от редиците на «дълбоката държава» и Демократическата партия, това няма да стане победа на демокрацията, не говорейки за подобряване условията на работническата класа. В годините на управление на администрацията на Обама управляващата класа провела огромно за цялата история на САЩ преразпределение на богатства отдолу-нагоре, а така също се сдобила с разширение на военните действия и ръст на влиянието на военно-разузнавателния апарат. Хилари Клинтън, пряк привърженик ма Уол-Стрийт, обещала да продължи тази политика, усилвайки войната в Сирия и конфронтацията с Русия. Демократите не призовават към провеждане на слушания в Конгреса по въпросите за намаленията в сферата на здравеопазването, нападките на работниците-имигранти, назначенията на представители на крайно десни националисти на влиятелни постове в администрацията или военните планове против Северна Корея, Иран и Китай.

11. В този случай, ако демократите им се отдаде да достигнат своите цели, притискайки Тръмп с един или друг опит за дворцов преврат, той ще бъде заменен в Белия дом от вицепрезидента Майк Пенс- човек, не по-малко груб в сравнение с Тръмп, но и не по-малко реакционен.

Опозиция на горната средна класа

12. Друг компонент от антитръмповия лагер се явява преуспяващия слой от средната класа, опозиция по отношение към Републиканската партия съсредотачила се на желание да се сдобие с по изгодно за себе си разпределение на богатствата вътре в най- богатите 10 процента от населението. Този слой е представен от различни политически тенденции, действащи преимуществено в орбитата на Демократическата партия. Сред тях — цял ред псевдолеви организации (Демократически социалисти на Америка, Интернационална социалистическа организация, Социалистическа алтернатива, «Зелени»), които издигат, като приоритет въпросите на расовата, половата и сексуална идентичност и поставяйки ги над класовите различия.

13. Отличителна черта на политиката на средната класа се явява отсъствието на независимост от управляващите кръгове. Те се стремят да въздействат на Демократическата партия и да завоюват поддръжка от нейна страна за провеждането на мизерни реформи на капиталистическата система. В това време колкото повече ляволибералните елементи на тази политическа среда издигат въпроси за социално неравенство, те съединяват, най-безпринципни, полуреформистски призиви с поддръжката на Демократическата партия и целите на американския империализъм. Това е свързано с факта, че техните собствени привилегировани икономически позиции са основани на рекорден ръст на корпоративните печалбите и фондовия пазар. Тяхната главна политическа функция — да удържа доминирането на управляващата класа над работническата класа. В хода на изборите през 2016 година те всячески съдействаха на кампанията на върмонтския сенатор Бърни Сандърс, който направил всичко възможно да канализира масова социална опозиция в руслото на поддръжка за Хилари Клинтън- кандидата на Уол-Стрийт и разузнавателните служби. Днес Сандърс се явява водещ член на групата на представителите на Демократическата партия в американския сенат.

Опозиция на работническата класа

14. Третият и съвършено различен по характер развиващ се конфликт — това е конфликта между управляващата класа и работническата класа, широки слоеве от населението, страдащи от различни форми на социална неудовлетвореност и напълно лишени от представителство в политическия живот.

15. Реалността на социалната криза в Съединените Щати се явява обективен базис за безчислените форми на съпротивление и опозиция от страна на работническата класа. Не на утвържденията на администрацията на Обама, съгласно която живота в Америка никога не е бил по-добър, от момента на излизане на Обама от Белия дом, действителната безработица се намира на ниво 8,6 процента, заплатите замръзват, а работниците се сблъскват с безпощадни условия на труд и усилване на експлоатацията. Степента на корпоративните печалби в общия доход е близка до рекордни величини, а степента в общия доход на трудещите се е близка до историческия минимум.

16. Кризата в здравеопазването е встъпила в остър стадий и продължава да се развива в лоша страна. Т. н. програма «Обамакар» усилила стремежа на корпорациите към това да се обложат максимално разходите на здравеопазване на плещите на работещите. Влошаването на националната система на здравеопазване в съчетание със спиралата на растящата епидемия от наркомания доведе до ръст на смъртността и падане на средната продължителност на живота. Възрастните работници работят повече, защото не могат да си позволят за себе си да излязат в пенсия, а в същото време младите работници изплащат високи нива на студентски дългове.

17. Размерът на богатствата, монополизиран от тесен слой население в САЩ се намира зад пределите на разбиране на болшинството хора. Както отбелязва икономиста Бранко Миланович в своята неотдавна излязла книга Глобално неравенство, болшинството от хората просто не са способни да осъзнаят, какво е това милиард долара. За да се илюстрира мащаба на подобно богатство, той привежда следния пример: човек, притежаващ милион долара и даващ всеки ден хиляда долара ще изчерпа своето състояние за по малко от три години. А ако вземем милиардера, даващ същите пари, то ще са му нужни 2700 години!

18. Горният 1 процент семейства днес разполагат с това количество богатства, както и 90 процента, намиращи се долу. При това 20 лица притежават състояние, равно на това, която имат долната половина от населението. 40 % от семействата в САЩ имат нулев или отрицателен доход, — това означава, че техните разходи превишават имащите у тях активи. Лицата, съставляващи най-богатите 0,1 и 0,01 процента от населението, живеят в условия създадени за тях от обособена система от политически климат. В тяхно разпореждане са огромни суми пари, позволяващи им да купуват избори и политици и други пътища за контролиране на политическия процес. Администрацията на Тръмп сама се явява политически изразител на олигархичния характер на американското общество, резултат от пет десетилетия социална контрареволюция, провеждана както от демократите, така и от републиканците.

Политическа стратегия на работническата класа

19. Има много признаци на растящо социално възмущение сред широките слоеве на работническата класа, условията на живот на която стават непоносими. Старите фрази, приети за описание на живота в Съединените Щати — «страна на неограничените възможности», «американска мечта» и пр.  са загубили всякакъв смисъл, защото са престанали да имат отношение към реалностите. Става очевидно за значителни маси от трудещи се че съществуващото общество служи изключително в интерес на тези, които и без това вече са много богати. Достъпът до базови житейски потребности, такива като качествено обучение, безопасна околна среда, достойно жилище, гарантирана заетост, осигурена почивка и отдих, а така също достъпна медицинска помощ, — всичко това се определя по рождение, или по класа и икономически статус на семейството, в което се е родил дадения човек.

20. Непрекъснато влошаващите се условия на живот на работническата класа в Съединените Щати, а така също безцелната жестокост на безкрайните войни, водещи се от управляващата класа в целия свят, намират своето отражение в грамадното изменение на социалното съзнание на широки слоеве от населението. В страни, където политическите лидери и СМИ непрекъснато пеят химни във възхвала на капитализма, въпросите на общественото мнение показват подем на интереса към социализма и поддръжка на тези цели, особеност сред младежите.

21. Съчетанието на обективни кризисни условия, както вътре в Съединените Щати, така и в международен мащаб, с радикализация на масовото съзнание намира свое отражение във взрив на класова борба. Продължилата в течение на десетилетия потисната класова борба от профсъюзната бюрокрация, Демократическата партия и състоятелни спонсори от различни формации на политика идентичност са към края си. Социалната контрареволюция на управляващия елит скоро ще се натъкне на подема на американската работническа класа. Много разнообразни форми на социален протест — на работните места, в местните съобщества и цели градове — ще започна да придобиват все по- отчетлива идентичност на протест от работническата класа, антиимпериалистическа ориентация и социалистически характер. Стълкновенията в отделни трудови колективи и в местните съобщества ще се сливат в единна борба от по-широки слоеве на работническата класа.

22. Продължаващото преплитане на класова борба в Съединените Щати с взрива в международната класова борба ще отслаби затъпяващото влияние на шовинистическия национализъм и ще вдъхнови развитието на дълбоко осъзнато чувство на интернационална класова солидарност сред американските работници. Работническата класа ще осъзнае борбата против социалното угнетение в себе си в страната и борбата против войните зад граница водени от Съединените Щати, като два неразривно свързани един с друг елементи от един и същ процес.

23. Масовата борба стои не дневен ред в Съединените Щати. Протестни митинги, демонстрации и стачки ще се стремят да придобиват общонационален характер. Политическите изводи, които следват от този анализ, се състоят в това, че борбата на работническата класа против Тръмп и всичко това, което той представлява, поставя все по-настоятелно в днешния ни ден необходимостта от политическо масово движение, независимо от републиканци и демократи и противопоставянето им, встъпване против капиталистическата система и нейната държава. Тази обективна тенденция на социално развитие трябва да се развива в съзнателна стратегия на работническа класова борба. Задачата е да се свърже борбата против всички заблуждаващи ни социални условия на живот при капитализма с политическа борба против Тръмп и всички партии на големия бизнес на основа социалистическа програма — тази задача трябва да бъде поставена на първо място и да стане тема на дискусии в заводи, работни места, в работнически квартали, училища и университети във всички страни.

24. Подготовката към масова борба на работническата класа изисква развитие на взаимосвързани мрежи от комитети на работни места и в местата, където живеят, независимо от прокорпоративни и антиработнически профсъюзи и в противовес на тях. Масовата опозиция в работническата класа към администрацията на Тръмп трябва да бъде съединена с ясните антикапиталистически, антиимпериалистически и социалистически искания, изразяващи нуждите на широки слоеве от обществото.

25. Партията на Социалистическото Равенство призовава за стратегия на борба, като изложението в това заявление става предмет на широко обсъждане сред всички слоеве от работници, младежи и студенти, а така също сред тези, които встъпват против капитализма и признават необходимостта от социализъм. Разпространявайте този документ сред колегите по работа и другарите. Насочвайте в адрес на МСВС своите коментари и предложения. Ние приветстваме всички разумни идеи, ориентирани на развитието на борбата в интерес на работническата класа.

26. Ние признаваме всички, които искат да са част от тази борба, да встъпят в редиците на Партията на Социалистическото Равенство. Ние предлагаме на младите хора и студенти да създават отделения по организация «Интернационална младеж и студенти за социално равенство» (ИМССР). Задачата на Партията на Социалистическото Равенство и ИМССР — помощ в осъзнаването на това, което представлява възникващото обективно движение с цел да се вдигне на още по-голямо ниво разбирането на работническата класа на своите цели и да се изясни природата на разгръщащите се събития. ПСР ще способства за формирането на заводски комитети и развитието на опозиционни организации сред младежи и студенти. Тя ще се бори за свързване на ръста на борбата на работническата класа със социалистическите, интернационалистически и антиимпериалистически политически движения, ориентиране на вземане на държавната власт и реорганизация на икономическия живот на основа социални нужди, а не частни печалби.

Джозеф Кишор и Дэвид Норт от имени Политического комитета Партии Социалистического Равенства
17.06.2017г.
www.wsws.org




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659360
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031