Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2017 11:23 - Руските дипломати екстрено опразват консулството в Сан Франциско - панически горят документи
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 5769 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 02.09.2017 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По думите на говорителя на руското Външно имало заплаха за сигурността на дипломатическите лица   image

снимка: Ройтерс

02SEP2017  

Служителите в руското генерално консулство в Сан Франциско и на търговското представителство на Русия във Вашингтон започнаха да изпразват сградите.

На 31 август властите на САЩ поискаха от Русия до 2 септември да затвори си консулството и да прекрати дейността на търговското си представителство в американската столица и на филиала му в Ню Йорк.

Двама мъже започнаха да изнасят кашони от сградата на най-старото руско консулство в САЩ. Те ги товарят в кола със затъмнени стъкла и дипломатически регистрационен номер, съобщи АП, цитирана от Би Ти Ви.

Няколко часа по-рано гъст черен дим се отдели от комин на консулството, но руските служители не позволиха на дошлите пожарникари да влязат в сградата. Репортер на АП е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че служители на консулството изгарят неуточнени предмети в камина.

Сградата на търговското представителство на Русия във Вашингтон вече е затворена за посещения и оттам се изнасят вещи, предаде ТАСС.

Охраната не отговаря на позвънявания на входа, а служител на представителството е казал на кореспондента на ТАСС да се обърне към пресслужбата на посолството.

В двора на сградата са паркирани два камиона с дипломатически номера на руското посолство. Прозорците на търговското представителство са плътно затворени с щори.

Във вътрешния двор на търговското представителство са изнесени няколко големи кутии. На телефоните на представителството не отговаря никой.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че американските специални служби възнамеряват днес да претърсят консулството в Сан Франциско, включително апартаментите на дипломатите, а това създава пряка заплаха за сигурността на руски граждани.

Новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ е най-грубо нарушение на международното право, заяви тя, цитирана от ТАСС. С действията си САЩ правят все по-тягостна вече сложната ситуация с двустранните отношения и подкопават възможностите за взаимодействие, включително за решаването на актуални международни проблеми, каза говорителката на руското външно министерство.

„Изразяваме решителен протест срещу действията на Вашингтон, които пренебрегват международното право. Както е прието в дипломатическата практика си запазваме възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Той ни бива наложен“, заяви Захарова.

Във „Фейсбук“ тя определи като цирк случващото се в Сан Франциско – изпратената на място пожарна и журналистическите екипи, като посочи, че американците уж случайно са забелязали дим, но са пропуснали да забележат, че идва от комина. На всички въпроси отговарям – вземат се мерки за консервиране на сградата. В този смисъл прозорците може да бъдат затворени, завесите – спуснати, водата и токът – спрени, написа тя.

image



Гласувай:
6



1. kolevn38 - Каквото почукало, такова се обадило - антипутинска народна поговорка.
02.09.2017 11:30
Както стана ясно няколко дни по-рано, американците дадоха срок на руснаците за два дни да опразнят генералното консулство и търговското представителство в Сан Франциско. Та, в тази връзка, докато панически събирали парцалите, изведнъж се появил черен дим от комина. Само можем да предполагаме какво ли точно са горили с треперещи ръце товарищите дипломати - едва ли им е загорял боба - но пожарната е долетяла на мига. Предполагаме с добри намерения -да гасят а не да палят, но кой знае - за всеки случай товарищите дипломати категорично са отказали да допуснат пожарникарите :)
цитирай
2. putinoid - Путиноидите не са хора!
02.09.2017 18:38
Путиноидите не са хора!
цитирай
3. sestra - Доколкото разбирам,
03.09.2017 12:03
искат и политическо убежище. И нищо чудно - нищо обнадеждаващо не ги чака след завръщането. Колко руски дипломати се простиха с живота си за две години...
цитирай
4. kolevn38 - За 10 месеца 8 руски дипломати са починали. Предсктавям си за две години какво е чудо...
03.09.2017 12:27
sestra написа:
искат и политическо убежище. И нищо чудно - нищо обнадеждаващо не ги чака след завръщането. Колко руски дипломати се простиха с живота си за две години...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085266
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031