Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 18:59 - Посвещава се на либертарианци, "австрийци", златни буболечки и на всички застъпници на валутния борд и еврозоната: Какво е златният стандарт? (от снощ
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.03.2017 04:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

"....Въпрос: Бихте ли обяснили какво представлява златният стандарт?

 

Уорън Мозлър: Добре.

 

Вижте, всеки път, когато една държава при златен стандарт влиза във война, тя отменя златния стандарт, защото иначе ще загуби войната. Защото златният стандарт ограничава това, което правителството иска да изразходи, ограничава кредитирането, банкирането. Това е изкуствено ограничение, поставено по законодателен път. И вместо да сме ограничени от реалните ресурси, ние сме ограничени и от това законодателство, което изисква данъците ни всъщност да се погасяват в злато. Така че данъчните кредити са се превърнали в златни сертификати и всички дължими данъци могат да бъдат погасени единствено в злато.

 

Когато относителната стойност на златото се промени, поради каквато и да е причина – може би записани големи загуби, банкови фалити, кавото и да е – теоритично всичко останало ще се обезцени, ще настъпи дефлация. Единствената работа, която хората тогава биха намерили, е като златен миньор. Всеки ще броди из улиците с мисъл за злато в главата си, банковото кредитиране ще замръзне, тъй като и банките ще търсят да се сдобият с достатъчно злато. И няма да има пълна заетост, защото половината население ще търси злато, вместо да се бие срещу врага и вместо да произвежда нужната храна и всичко останало.

 

Ако трупаме златни резерви, което и правехме при златния стандарт в САЩ, защото златото е станало и обект на спестяването, и ако искаме да увеличим спестяването си, ще се нуждаем от повече злато, защото количеството долари зависи от количеството злато във Федералния резерв. И така, имаме това огромно човешко начинание да акумулираме повече злато. Милиони хора отиват и копаят тези огромни дупки в земята, преработвайки милиони кубици пръст и камъни, изразходвайки огромна енергия и реални ресурси, само за да извлечат и претопят накрая златото. Милиони хора произвеждащи тежкото оборудване, гуми високи 3 метра, само за да могат да карат тези машини прекарвайки земята.

 

Ако погледнем всичко, което поддържа индустрията на златните мини и накрая извлеченото злато е претопено в златни кюлчета и транспортирано до САЩ, тогава в САЩ, в щата Кентъки, във Форт Нокс отново преминаваме през тези огромни разходи и човешка енергия, отделени за изравянето на огрмната дупка за трезорите на Форт Нокс. И за какво преминаваме през всичко това, изравяйки златото от една дупка в земята, след това отново изравяйки друга дупка в земята и поставяйки го в нея? Това злато се превръща в националните спестявания и тогава пък трябва да поставим всички тези гардове и охрана, защото някой чужденец може да дойде да ни вземе златото от нашата дупка в земята и да го постави в неговата дупка в земята.

 

Това е огромна глупост. Какъв е смисълът – да се ограничат паричните спестявания, да се ограничи възможността да сме в състояние да спестим, да ни се ограничат данъчните кредити, от които се нуждаем за погасяването на данъците си, така че всичко това да е равно на сумата злато в тази дупка в Кентъки.

 

Каква е обществената полза от всичко това? Какво печелим, изразходвайки всички тези трудочасове, реални ресурси, стоки и услуги, които заделяме за това начинание, вместо да ги насочим за нещо друго?

 

Всички тези хора биха могли да си вземат платен почивен ден например, да играят голф или нещо друго. Защо не? Вместо това ние защитаваме златото..."

За ползващите английски - могат да изгледат цялото интервю тук: 
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2017/03/blog-post_24.html

 

Превод: Райчо Марков

П.П.: Валутен борд/еврозона е същото, само че дори още по-зле, тъй като еврото го няма за изкопаване в земята. Създава го Марио Драги от “Голдман Сакс” с ударите на клавишите на компютъра на Европейската централна банка. Та Марио може да ни даде евро единствено срещу ценни български ресурси и евтин български труд. Ако иска, може да ни накара и гащите да си свалим. А! Къде ни изчезнаха панталоните???




Гласувай:
3



1. staler - А какво става като дадеш право и м...
24.03.2017 20:09
А какво става като дадеш право и монопол на едни частни банкери да измислят/издават парите на света--развихря се фантазията/лакомията,идват едни ипотечни балони,едни вторични деривати,с "стоиност" десетки пъти над тази нареалните активи,една всеобща задлъжнялост,едни войни за ресурси,едни кризи бедност.......и най отгоре едни фамилии владеещи медии,полит структури,икон и фин конгломерати. Ит.н....т.е.едни честни,частни шмекери поставени над капит закони и взели се на сериозно за богове.
цитирай
2. krumbelosvet - Златото е друга тема,
25.03.2017 15:35
Но печатницата на пари, ако е монополна (каквато е), работи за монополиста и яде месо от "тия в борд", т.е. - от нас.
Помните ли гласът в пустиня на Петър Младенов, който предупреждаваше бесния митинг (кой ли го свика?) на 14.12.89., ако не бъркам, че ще дойде МВФ и ще ни диктува живота... Уууууу Долууууу Долу БКП... И уж "да дойдат танковете". Нямаше как да дойдат, Горби се беше предал, с нас барабар. Китай прати танковете и сега няма стигане...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 880673
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031