Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2016 22:09 - СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО ЗНАЯТ?
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 1227 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.09.2016 18:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За всяка икономическа единица (човек, семейство, бизнес, индустрия от икономиката, частен сектор, държава, свят) може да се направи балансов лист. В ляво са активите, в дясно са пасивите и нетното богатство (капитала). 

 

Активите са това, което икономическата единица притежава, а пасивите са това, което тя дължи на други икономически единици. Нетното богатство е разликата между двете.

 

Активите биват финансови (банкови сметки, пари в брой, акции, облигации, и други финансови инструменти изразени в нечия парична единица (национална валута), които други икономически единици са издали и ние притежаваме и имаме финансови претенции към издателите-длъжници) и реални активи - всякакви материални неща като къщи, автомобили, ценни предмети и т.н. Пасивите са дългове, които имаме да изплащаме към други икономически единици - например ипотечен кредит.

 

В балансовия си лист домакинството може да има като пасив ипотечен кредит, докато в същото време този пасив се появява в страната на активите на банката, издала кредита.

 

Така, ако разглеждаме например балансовия лист на домашния частен сектор като цяло, финансовият актив на банката и пасивът на домакинството се премахват от балансовия лист на частния сектор, тъй като и банката, и домакинството са част от домашния частен сектор. В този случай финансови активи за домашния частен сектор могат да бъдат само финансови инструменти, издадени от външен на домашния частен сектор сектор. Два са секторите, явяващи се външни за за домашния частен сектор - правителствения сектор и международния сектор.

 

Ако разглеждаме балансовия лист на една държава (сбора на домашния частен сектор и правителствения сектор), тогава финансови активи на държавата могат да бъдат единствено финансови инструменти, издадени от международния сектор, т.е. издателите им са някои от останалите държави.

 

Ако разглеждаме балансовия лист на света като цяло, тогава всички финансови активи и пасиви се неутрализират и не фигурират в балансовия лист на света. В ляво са само реалните активи (сгради, коли и всякакви реални, произведени предмети), които се равняват на нетното световно богатство.


Светът може да има ФИНАНСОВИ активи, единствено ако притежаваме дълга на Марсианците например или на жителите на някоя друга планета.

Интересно, a?




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 886355
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930