Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2016 22:46 - С Бърни Сандърс президент САЩ спират политиката на намеса във вътрешните работи на чужди държави
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.04.2016 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Снощи в Ютюб гледах речта на Бърни Сандърс в Южен Бронкс, където в един парк се бяха събрали около 19 хиляди нюйоркчани. Южен Бронкс е един от най-бедните райони в Ню Йорк, където живеят предимно черни и испаноговорящи. Смята се, че Рапът се е родил именно там. Актрисата Дженифър Лопес също е отрасла в Южен Бронкс.

image

 

Преди речта на Сандърс говориха няколко известни негови поддръжници – актрисата Росарио Доусън, филмовият режисьор Спайк Лий и рапърът Резиденте, който пее на испански и е спечелил 24 Грамита. Речта на Резиденте бе много силна и реших да я публикувам на български.

 

Резиденте:
 
 

“Днес съм тук не да говоря за икономически проблеми, тъй като не съм икономист. Тук съм, не да говоря относно правото ни на безплатно и качествено образование или безплатно и достъпно здравеопазване. Не съм тук, за да говоря за дълга ни да спасим природата от замърсяване, за да спасим самите себе си. Бих могъл да говоря за расовата несправедливост, от която хората в тази страна и в останалия свят страдат и за нуждата от всеобхватна, имигарционна реформа. Всички тези неща са сериозни проблеми в Америка, но днес дойдох тук, за да поговоря малко за историята на Латинска Америка, и защо съм тук тази вечер в подкрепа на Бърни Сандърс. Обиколих света благодарение на моята музика и, пътувайки, научих повече за света, отколкото някога съм научил в университета. Казвам се Рене, много хора ме знаят като Резиденте и съм от Пуерто Рико.

 

Пуерто Рико е колония на САЩ. Ние сме най-старата колония в света. Дълго време сме били използвани като експериментален остров – от медицински експерименти върху хората ни до химически експерименти върху земята ни. От 1941 до 2003 г. на остров Vieques американските военноморски сили предприеха серии от експерименти с различни химически и биологически оръжия, използвайки острова за военен полигон. До ден днешен земята и хората на Vieques още не са напълно възстановени от това опустушение. Съществува един пуерториканец, политически затворник, който е в затвора вече над 34 години, по-дълго от Нелсън Мандела. Казва се Оскар Лопес Ривера и той заслужава да бъде свободен, днес. Повече от 200 хиляди пуерториканци са служили в американската армия. В училищата на децата ни се преподава повече за САЩ, отколкото за историята на собствената ни страна. Това е колониално образование. Без да давам точни цифри, мога да ви кажа, че, икономически, САЩ получава повече от Пуерто Рико, отколкото Пуерто Рико получава от САЩ.

 

Понастоящем преживяваме безпрецедентна икономическа криза и имаме най-високите стойности на бедност и безработица от всяко друго място в САЩ и въпреки това САЩ дори не ни позволява да преструктурираме дълга си. А това е върхът: народът на Пуерто Рико не може да гласува в изборите за президент на САЩ. С други думи – не ни се позволява да избираме човека, който взима изключително важни решения, касаещи страната ни.

 

Не дойдох тук, за да се оплаквам, а да поставя нещата в правилния контекст. Може да се чудите какво изобщо правя тук. Човек като мен, с цялата тази информация, е дошъл в Бронкс, за да подкрепи кандидат за президент на САЩ.

 

Ще обясня.

 

Подкрепям Бърни Сандърс, защото той е единственият кандидат с логични предложения и е изразил подкрепата си за намаляване на дълговото бреме на моята страна. Той не започна да ни подкрепя сега, по средата на изборния цикъл, за да печели гласове, а го направи веднага след започването на икономическата криза.

 

Подкрепям Бърни Сандърс, защото мисля, че той е най-честният кандидат, който съществува.

 

Подкрепям Бърни Сандърс, защото той е единственият кандидат, който ожесточено се застъпва за и защитава човешките права и правата на хората от хомосексуалната, бисексуална и травеститна общност.

 

Подкрепям Бърни Сандърс, защото той е против онези латиноамерикански, диктаторски режими, финансирани от САЩ, които оставиха повече от половин милион убити или безследно изчезнали. Той се противопостави на Пиночет в Чили, Риос Монт в Гватемала, Видела в Аржентина без да изброявам още други.

 

Подкрепям Бърни Сандърс, защото такъв човек, като Хилари, не заслужава моя глас. Мисълта за Хилари Клинтън, която има дързостта да хвали човек като Хенри Кисинджър, автора на най-презрения, латиноамерикански геноцид и архитекта на южноамериканските, диктаторски режими, отговорни за всички изчезнали през 60-те, 70-те и 80-те, за мен е достатъчно, за да не гласувам за нея. Не съм с нея. Би било обидно да се наречеш латиноамериканец и да гласуваш за нея. Не само обида за теб, но и обида за многото жертви, които все още страдат от тази история; обида за многобройните деца, които загубиха родителите, бабите и дядовците си.

 

Подкрепям Бърни Сандърс, защото вярвам, че в тази страна все още има добри хора като него.

 

И когато Сандър победи в идващите избори, хората ще видят САЩ в различна светлина. Това вече няма да бъде страна, която напада, провокира войни, потиска хора. Няма да бъде страна, която измъчва или вярва в колонизация. Вместо това САЩ ще бъде страна, която се стреми към единство, равенство и мир.

 

Сигурен съм, че ако Бърни Сандърс бе пуерториканец, той би се борил с цялото си съзнание и сърце, както много пуерториканци, за свободата и самоопределението на страната си.

 

Тук съм, както и всички вие, за да подкрепя Бърни Сандърс, защото всички ние подкрепяме промяната в света. Благодаря.”

 

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=VMosaMhrDcE&feature=youtu.be

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 886205
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930