Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2015 15:31 - СВЕТОВНОТО НЕРАВЕНСТВО - ЕДИНИЯТ % ПРИТЕЖАВА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ОСТАНАЛИТЕ 99% (от проф. Бил Мичъл)
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 644 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.10.2015 15:32


image

Когато говорим за неравенство, важно е да разграничим неравенството в доходите и нервенството в притежаваното богатство.

 

Заедно, те съставят един от най-ясните примери за това как неолибералните политически структури, в сила през последните повече от 30 години, се провалят и тласкат света към неустойчива развръзка, където само можем да гадаем как точно ще се прояви, но аз предвиждам, че ще бъде разрушително и противно, и ще се проточи, и няма да може да се разреши от самосебе си в нещо, което бихме харесали. 

 

 

 

Догоходът е паричен поток, който се получава за определен период от време. За повечето от нас доходите ни идват от работата ни. За други, отсъствието на работа генерира доходен поток – в резултат на притежаването на богатство.

 

С увеличаването на неравенството доходите се разпределят по изкривен начин.

 

Високите доходи, позволяващи високи норми на спестяване, са склонни да родят нарастващи запаси от богатство.

 

Заработващите нисък доход са склонни да имат нулеви дялове на спестяване и следователно никога не акумулират някакво богатство през целия си живот.

 

Богатството е запас от притежавани активи (реални и финансови), които могат да генерират или не поток от доход. Човек може да е богат на доход и беден на активи (да кажаем млад, образован, професионален работник) или обратното – да е богат на активи и беден на доход (по-възрастен, който се е пенсионирал или богат човек, който използва стратегии за минимизиране на данъците).

 

Обикновено неравенството в доходите е много по-малко отколкото това при богатството, поради което трябва да вземем предвид и двата аспекта.

 

Неравенството има значение. Защо?

 

Първо, то подкопава разбирането за колектив и общество, което е необходимо за социалната стабилност и сплотеност.

 

Второ, нарастващото неравенство подкопава потенциала за растеж на нацията и създава по-голяма податливост към икономическа криза.

 

Трето, взети заедно, тези фактори са склонни да означават, че нации с по-високи нива на неравенство в доходите и богатството преминават през повече социално насилие и по-голяма степен на престъпност, по-голям брой самоубиства, по-кратка очаквана продължителност на живот и други патологични последици.

 

Четвърто, човешкият потенциал се задушава в нации с по-голямо неравенство. Достъпът до образование, здравеопазване и други социални услуги е подобрен, когато съществува по-малко неравенство.

 

Бихте могли да попитате защо?

 

Отговорът се намира в това, как ресурсите на нацията се предоставят на разположението на хората. Нации с високи нива на неравенство в доходите и богатството имат системи, които ограничават капацитета на значителна част от населението за достъп до националните ресурси.

 

В този блог разглеждам единствено неравенството в разпределението на богатството.

 

Сега Докладът за световното богатство (Global Wealth Report 2015) на Credit Suisse е в своето 6-то издание (публикувано за първи път през 2010 г.)

 

Няма да дискутирам методологията, която използват за изчисляването на богатството във всяка държава и неговото разпределение, но това е една епична задача.

 

Първото нещо за отбелязване е, че богатсвото на домакинствата между 2014-15 г. спадна в Африка (-10.3% на възрастен), Азия-Пасифик (-12% на възрастен), Европа (-12.9 на възрастен), Индия (-3.1% на възрастен) и Латинска Америка (-18.5 на възрстен).

 

Богатството на домкаинствата нарасна единствено в Китай (+5.9% на възрастен) и в Северна Америка (+3.2% на възрастен).

 

Тези загуби се дължат, до голяма степен, на движенията в обменните курсове (спрямо щатския долар) през годината. Докладът казва, че “основните тенденции на богатството в най-общи линии са положителни, но нарастванията, измерени в домашните валути, са повече от неутрализирани поради неблагоприятните движения в обменния курс спрямо щатския долар”.

 

Като цяло, въпреки финансовата криза, която вероятно бе съсредоточена в САЩ и провокирана от лошото и криминално поведение на американската банкова система (и нейните регулаторни структури):

 

“...САЩ отново поведе света със значително покачване на богатството на домакинствата от $4.6 трилиона. Това продължава забележителна поредица от финансовата криза до днес, която видя седем последователни години на покачване на богатството и нови рекордни нива на нетно богатство на домакинствата за последните 3 години.”

цялата статия:

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2015/10/1-99.html





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 885503
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930