Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2013 05:35 - Достойни старини за българските пенсионери
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 827 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 22.04.2013 00:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Читателите на този блог знаят, че правителствата на страни с модерна парична система характеризираща се с фиатна национална валута, свободно търгуваща се на международните валутни пазари (Виж: туктуктук и тук) имат да решават реални проблеми, но не и финансови.

 

Един от тези проблеми е застаряващото население на България. За разлика от развитите западни държави със същия проблем, в България той е утежнен и от все по-големия брой млади българи в трудоспособна възраст напускащи страната в търсене на работа и по-добър живот, а така също и от ниската раждаемост.


Преди 12 години аз също така избрах този път, забележете,  дори насърчаван и от собствените си родители. Българи напускащи собствената си родина, принудени да сторят това не поради война или някакво природно бедствие, е знак за ясна негативна оценка на работата на правителството и политическата система на България като цяло.

 

С удължаването на човешкия живот се увеличава броят на хората в пенсионна възраст за сметка на населението в трудоспособна възраст. Нормалните жизнени нужди на все повече хора зависят от произведените стоки и услуги от по-малкия брой в трудоспособна възраст.

 

Размерът и условията за получаване на пенсия в модерната демократична държава е резултат на обществен договор между две възрастови генерации, при който младата генерация в трудосособна възраст се съгласява да не консумира част от общопроизведените стоки и услуги в икономиката, за да може да бъде предоставена за потребление от страна на старата генерация в пенсионна възраст. Колко голяма да бъде частта за пенсионерите е политическо решение и в демократичната държава се решава от всички гласоподавателите по време на избори. Аз лично считам, че нашите бащи и майки заслужават да имат покупателна способност, позволяваща им достойни старини и това ние, по-младите, можем напълно да удовлетворим със собствения си труд, знания и умения.

 

Целта тук не е да се спестяват левове днес в буркани или в банкови спестовни сметки, а да се направи така, че в бъдеще, производителността на труда ще позволи по-малкия брой работещи да произведе достатъчно стоки и услуги за себе си и за по-големия брой пенсионери.

 

Знаещото и отговорно правителство, прилагайки своята фискална и монетарна политика, ще отдаде приоритет на пълната заетост (Виж тук), образованието, научните изследвания, здравеопазването, инфраструкурата. Това са областите, допринасящи за развитието на производителността на труда. 

 

За справка от Уикипедиа (виж)  може да видите, че през 2010 г. българското правителство е отделило, забележете 0.25% !! от БВП на страната за научни излследвания, а текущото ниво на безработицата 11.5% . Това не е начина за решаване на проблема за достойните старини на българските пенсионери.

 

Райчо Марков

Ню Йорк



Тагове:   пенсия,


Гласувай:
3



1. djani - Как този въпрос се решава в страната ...
24.03.2013 21:45
Как този въпрос се решава в страната с най висока продължителност на живота – Япония? Там населението е застаряло далеч повече от това в Европа. Стига се до там, че през пролетта на 2005 г. правителството призовава пословично дисциплинираната нация към „необуздано сексуално поведение”, с плахата надежда да стимулира прираста. Въпреки това, там залагат повече на модернизацията на производството, вместо на вноса на работна ръка и на износа на предприятия, както е в ЕС. Японският пазар на труда е изцяло затворен за чужденци. Техния елит разчита напълно на ноу-хау, иновации и изследвания. Фирмите разполагат с възпитани в конфуциански дух, предани работници и служители. На тях плащат добри заплати и експортират качествена продукция в цял свят. В тази страна е на почит мисълта на китайския мъдрец Цуанг Цъ (369 – 286 пр. Хр.) „Ако правиш план за година – засади ориз. Ако е за десетилетие – засади дърво. А ако е за столетие – образовай хора.”
Проблемът е, че принадената стойност от автоматизацията и роботизацията изцяло отива в джоба на собственика им.
цитирай
2. rvmarkov - Не съм запознат с японския случай, но знам със сигурност, че са в плен на 7-те измами на ик. политика, а измама №4 е между тях
24.03.2013 22:07
Ще се обръщам на ти, Джани, така го чувствам, макар че се знаем отскоро и то задочно, и макар че си на предполагам не толкова далечна възраст от тази на баща ми и дори с по-голям житейски опит от неговия.

Да, напълно съм съгласен с китайската мъдрост и ако погледнеш още веднъж измама №4 ( http://rvmarkov.blog.bg/politika/2013/03/20/knigata-koiato-vseki-triabva-da-prochete-i-osmisli-chast-4.1066355 ) ще видиш къде е истинският проблем със застаряващото население и как се решава. Примера за 300-те милиона пенсионери и единия работник е много онагледяващ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 886028
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930