Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2013 22:19 - Виц на деня
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 1310 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04.2013 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В един български интернет форум участник с псевдоним "gat3way" сподели следния виц (извинявам се, ако вече сте го чули):

 

“В едно забутано гръцко село близо до турската граница, в разгара на кризата, идва един немски турист. Влиза в единственото (неугледно) хотелче, оставя банкнота от 100 евро като депозит на рецепцията с уговорката да разгледа стаите и условията и ако му хареса, да му се пишат към сметката, ако не - на тръгване си ги взема. Съответно, рецепционистката тръгва да му показва стаите.

 

Междувременно, хотелиерът веднага звъни на доставчика на храна, за да се разплати (ползвайки банкнотата на немеца). Доставчика съответно отива във фермата, фермерът съответно дава стотарката на шофьора на камиона, който му носи фураж и торове, шофьорът отива в местната кръчма и ги дава на кръчмаря, където е натрупал дългове от пиене на вересия, кръчмарят дава на полицая, който не му затваря кръчмата въпреки че се пуши вътре, полицаят деликатно бута банкнотата на една проститутка, проститутката на бегом отива отново в хотела за да си плаща за престоите.

 

Малко след цялата тази врътка, немският турист слиза бесен и разочарован от неработещите климатици, мръсотията и комарите, взема си 100-те евро и пали колата към следващото село.

 

Специално това село обаче е много щастливо - защото хората са си изплатили дълговете.”

 

 

Ще цитирам (отново!) по памет Уорън Мозлър:

 

“Капитализмът работи чрез гласуване с парични единици. Когато предприемач изобрети хубав продукт, който се търси и е харесван от потребителите, този предприемач натрупва богатство и всички са доволни. Но ако продукът му е некачествен или старомоден, никой не  гласува с паричните си единици за него и бизнесът му закономерно фалира.

 

Проблемът обаче е, че в момента няма достатъчно парични единици в обръщение в икономиката, с които потребителите да гласуват дори и за качестените стоки и услуги."

 

ММТ показва как винаги да се поддържа оптимално количество парични единици в обръщение в икономиката на дадена страна, така че винаги да съществуват пълна заетост и стабилни цени, и потребителите да имат достатъчна покупателна способност, с която да гласуват за произведените стоки и услуги.

 

Райчо Марков

Ню Йорк



Тагове:   виц,   еврозона,   валутен борд,


Гласувай:
1



1. velio - Много добър (як) виц ... само че:
22.03.2013 02:52
Много добър (як) виц ... само че:

1. Тези 100 евро, които германецът оставя на рецепцията на селското хотелче - всъщност се явяват краткосрочен, но БЕЗЛИХВЕН кредит за хотелиера.
2. Всички натрупани борчове (заеми) в селото - са също кратки БЕЗЛИХВЕНИ кредити (докъто се пооправят с нещо длъжниците).

ИЗВОД: Не е ли най-голямото зло в монетарните икономики самата ЛИХВА ??? Не съм чел чел още подробно идеологията на т.нар. ММТ (Модерна Монетарна Теория), пегледах набързо някои неща в този блог, но ще прочета публикуваното в блога, както и по книгата на Уорън Мозлър ("7 Смъртоносни Невинни Измами на Икономическата Политика" ) ... и тогава ще дам по-пълно мнение за ММТ.

Все пак е добре някой да мисли за алтернативи !
Поздрави,
В.М.
цитирай
2. rvmarkov - "Не е ли най-голямото зло в монетарните икономики самата ЛИХВА ??? "
22.03.2013 04:31
Velio, запознайте се с материалите. Не бързайте.
ММТ предписва основния лихвен процент в държавата да е постоянно равен на нула, което е заложено и в МЕ-ММТ полтическата програма за България.

Ето и един документ по въпроса ако ползвате английски:
http://moslereconomics.com/wp-content/graphs/2009/07/natural-rate-is-zero.PDF
цитирай
3. djani - Една карикатура, преди години охарактеризира българската икономика така:
24.03.2013 21:52
Дълга редица от хора бъркащи си един друг в джобовете. Естествено в тези на бедните, най-дълбоко...
цитирай
4. rvmarkov - :-)
24.03.2013 22:21
djani написа:
Дълга редица от хора бъркащи си един друг в джобовете. Естествено в тези на бедните, най-дълбоко...


:-(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 885053
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930