Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2017 15:41 - Повишените нива на калций са риск за инфаркт
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Исхемичната болест
на сърцето, която често води до инфаркт, е една от най-често срещаните причини за смърт в целия свят. Затова учени от Каролинския институт в Швеция проведоха проучване, чиято цел е да внесе яснота, кои гени оказват влияние за повишаване на риска.

Известно е, че повишените нива на калций в кръвта увеличават риска от исхемична болест на сърцето. Калцият играе важна роля за образуването на кръвни съсиреци в съдовете, оказва влияние за регулацията на кръвното налягане и свиването на мускулите. Нивата му в кръвта са свързани не само с храната, но и с гените, съобщава Medical News Today.

Генни мутации водят до повишени нива на калций в кръвта

Фокусът на шведското проучване е кои хора имат генетично предразположение към по-високи нива на калций в кръвта. Оказало се, на по-високите нива на калций и възникването на сърдечно заболяване имат обща генетична основа.

Шведските експерти не могат да кажат с категоричност дали допълнителният прием на калций като добавка повишава риска от сърдечносъдови заболявания. За това са необходими допълнителни проучвания.

Новите препоръки за прием на калций са със сериозни ограничения

Калцият дълго време се препоръчваше като много полезен за възрастните и те дори бяха съветвани да го приемат като хранителна добавка. Говореше се, че той пази от остеопороза. Едва напоследък учените започнаха да предупреждават, че хранителните добавки с калций могат да бъдат опасни. Те спомагат за натрупването на плаки в кръвоносните съдове. Предупреждението е на учени от университета „Джонс Хопкинс“. Ограниченията са само за добавките. Храните с високо съдържание на калций са полезни за сърдечно-съдовата система.

Разпространено е вярването, че колкото повече калций се консумира, толкова по-здрави ще бъдат костите и зъбите. Излишъкът на калций обаче вреди на сърдечно-съдовата система. Това важи особено за възрастните, чийто скелет вече е пораснал напълно.
Повече тук
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219194
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031