Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2017 10:10 - КАКВО Е ОМЕР ?
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 1262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2017 10:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

СЕФИРАТ ха ОМЕР - ОТБРОЯВАНЕ НА ОМЕРА

(В ОЧАКВАНЕ НА ШАВУОТ - ПЕТДЕСЯТНИЦА)

Думата "омер" означава сноп, но означава и мярка за брашното, което се е приготвяло като принос за Храма.

Левит 23: 10 Говори на израилтяните, като им кажеш: Когато влезете в земята, която Аз ви давам, и пожънете жетвата й, тогава да донесете на свещеника един сноп от първите плодове на жетвата си; 11 и той да подвижи снопа пред Господа, за да ви бъде приет; на другия ден подир съботата да го подвижи свещеникът.15 От другия ден след съботата, в която принесохте снопа на движимия принос, да си изброите седем цели седмици; 16 до следващия ден подир седмата събота да изброите петдесет дена, и тогава да принесете новохлебен принос Господу.
17 Да донесете от жилищата си за движим принос два хляба, които да бъдат две десети от ефа чисто брашно, изпечени с квас, като първи плодове Господу.

Ечемикът узрява преди другите зърнени растения. В древността първенците на Израел (коенът/първосвещеникът и някои от левитите) излизали в празнична обстановка на първия ден от празника (15 Нисан, Песах, Безквасници...) сред полето, в една от нивите, която е най-близо до Йерусалим, откъсвали първите за годината узрели ечемични класове, изчиствали ги и смилали зърната на брашно, което пресявали през 13 сита, за да бъде с най-добро качество.
Брашното от този омер (сноп) било занасяно тържествено в Храма, където го хвърляли към небето, над жертвеника. След тази церемония се разрешавало на народа да яде от новата реколта. От този момент започвало отброяването на 49 дни, като на 50-ия ден празнували празника Шавуот, когато принасяли в Храма първите плодове на пшеницата /узрялото вече жито/ - Бикурим.

Движимият принос на първия сноп от ечемика символизира възкресението на Месията Йешуа. Първите плодове (Бикурим) от житото, които се принасят в Храма, са символ на учениците на Йешуа, които чрез кръщението "умират" за светските и плътски желания и възкръсват в Йешуа" за нов живот, изпълнени на Шавуот със Св.Дух, получавайки силата да дават изобилен плод.

Според юдейската традиция Изходът от Египет е само началото. Бог все едно казва на евреите: Започнете да отброявате дните, защото Аз ще ви дам безценен дар, когато изминат 49 дни (7Х7 съботи и седмици) от Изхода. Нека всеки от вас да брои за себе си тези дни!
След 49-те дни, когато евреите стигнали до планината Синай, на 50-ия ден (6 Сиван - Шавуот) те сключили с Бог съюз и получили 10-те заповеди и ТОРА! Времето на отброяването на Омера е подготовка за тази среща с Бог.

Евреите виждат в тези събития три важни идеи:
1. Свободата не се състои само в скъсването с миналото /старото/.
2. Свободата не означава само да имаш правото да се разпореждаш сам със себе си /живота си/. Свободата не е пълна, ако не съдържа възможността да се реализираш, да развиеш своя вътрешен потенциал, да осмислиш живота си.
3. Свободата не означава само да се освободиш от оковите на робството, а да имаш в живота достойни цели и силата да ги осъществиш
.


Поради това Песах и Шавуот се разглеждат в еврейската традиция като ЕДИН празник, а отброяването на Омера е връзката, която подчертава това.
Тората е предназначена за свободните хора!

Според юдейската мистика всеки е длъжен сам да намери пътя до Бога.
Седемте седмици (49 дни) не са случайни. Всяка седмица е свързана с планомерното ни възстановяване като свободни личности.
Седемте степени за нашето изграждане като духовни личности са:
1. Хесед – милост, доброжелателност, щедрост.
2. Гвура – справедливост, дисциплина, сдържаност.
3. Тиферет – красота, хармония, състрадание.
4. Нецах – търпение, устременост, достойнство.
5. Ход – покорство (на Бога).
6. Йесод – съпричастност, основателност.
7. Малхут – благородство, независимост, самообладание (себеобуздание).

Всеки от нас е длъжен да изследва и анализира качествата на своята личност - добрите и лоши страни в характера ни, докато достигне до духовна зрялост.
Всичко това ни води до съвършената любов...

В Новия завет  (2 Петрово 1:5-9) са записани други седем атрибута на вярата:
"..
.положете всяко старание и прибавете на вярата си 1. - добродетел, на добродетелта си 2. - благоразумие, на благоразумието си 3. - себеобуздание, на себеобузданието си 4. - твърдост, на твърдостта си 5. - благочестие, на благочестието си 6. - братолюбие, и на братолюбието си 7. - любов.
Защото ако тия добродетели се намират у вас и изобилстват, те ви правят да не сте безделни нито безплодни в познанието на нашия Господар - Месията Йешуа. Но оня, у когото те не се намират, е сляп, късоглед, и е забравил, че е бил очистен от старите си грехове."

превод : Бл. Попова



Тагове:   Омер,   йешуа,   шавуот,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 185273
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031